Direktlänk till inlägg 30 juli 2013

What clowns are we?

Av Robin Öberg - 30 juli 2013 16:11

Så det kunde inte bli sämre än 4-0 på hemmaplan? Vad sägs om 6-1 på bortaplan då? Dessa två förluster i rad, med en dålig match i Degerfors där innan, ställer frågan om hur bra årets Assyriska verkligen är.

Sedan den store greken, med det härliga namnet Sotirios Papagiannopoulos, stått vid sidan av har Assyriskas tidigare stabila försvarsspel sett minst sagt svajigt ut. Av de sex matcherna som Sotte har missat, får vi dock inte glömma att de tre första slutade med totalt nio poäng. Hur mycket en frisk Sotte tillbaka i startelvan betyder för Assyriskas spel är svårt att överdriva. Med Sotte bredvid Malmborg i mitten stabiliseras det centrala spelet och Konwea kan äntligen få utmana Durmaz om högerbacksplatsen igen. Konwea som har betydligt fler offensiva kvalitéer kan även bidra till större variation i anfallsspelet, där mycket fokus hittils hamnat på Batans vänsterkant.

Sottes återintåg står alltså högt upp på alla Assyriska-fans önskelistor, men nog är det annat som kan ändras på också? I hemmamatchen mot Ängelholm tappade Assyriska innermittfältet, men i bortamatchen var de saknade spelarna tillbaka och förlusten blev än större. Är våra innermittfältare helt enkelt för dåliga? Eller är det andra delar av spelet som inte fungerar som därmed påverkar innermittfältet? Bolltapp, ett press-spel som inte alltid fungerar som jag tror att Valentic önskar, ett ofta rätt stillastående lag i övrigt... jo, visst finns bekymmer.

Ett av problemen är att kantspelet bara fungerar till 50 procent, det vill säga att vänsterkanten fungerar, högerkanten gör det inte. Att vänsterkanten fungerar beror såklart till störst del på Batans form i år, där han tagit sig upp till ytterligare en nivå och där han hållit sig hela året. Bekymret för Valentic är att förtroendet för vänsterbacken Awrohum verkar sina mer och mer, och det finns egentligen inget annat alternativ. Med Batan som vänsterback fungerar kantspelet inte alls, skulle jag säga. Det finns egentligen tre alternativ som vänsterback: Awrohum, Korkes och Durmaz. Varför Korkes ännu inte riktigt fått chansen är för mig märkligt, med tanke på att Awrohum aldrig (?) fått spela hela 90 minuter. Med Konwea ute på högerbacken kan Durmaz vikariera till vänster, men det ser jag som ett ganska dåligt alternativ. Om vi trots allt sätter Batan på vänsterbacken så förutsätter det nog att Hyseni frisknar till, då kan det möjligtvis fungera.

Högerkanten har inte sett väldigt mycket action under säsongen. En del av lösningen är enligt mig att få ut Konwea på högerbacken och på så sätt öppna upp lite mer för Youssef eller Brandeborn. De båda yttrarna har helt klart presterat sämre än förväntat. Det känns som att Youssef behöver mycket boll för att övertyga, och när han under stora delar av matcherna hamnar utanför spelet springer han runt i ett vakuum där ute. Där ligger ansvaret en hel del på honom själv. Och hur trivs egentligen Brandeborn på en kant? Nä, inget vidare skulle jag säga. Den lille glade pojken har visserligen inte imponerat storligen när han fått chansen på innermittfältet, men det är nog där Valentic måste hitta en roll åt honom. Ge honom en fri roll framför två lite mer defensiva innermittfältare, så som Hezha Agai och Djurgårdslånet Philip Hellquist, så tror jag vi får ut betydligt mer av honom.

Tre raka förluster och man frågar sig: Är detta vår standard? Och att vi tidigare under säsongen överpresterat. Eller visade vi vår standard tidigare år? Och att detta bara är (väldigt djupa) dalar, sånt som händer alla lag. Man vill väldigt gärna tro det sistnämnda, men jag hoppas att spelarna och ledarna tar det på allvar, då ingen nog vill bli indragen i en bottenstrid.

Det blir intressant att se de nästkommande matcherna nu, för vad kommer Assyriska och Valentic att göra? Vilket förtroende kommer Valentic att visa för de spelare som varit på planen i debaclen? Vilka nya kommer ges chansen? Och hur kommer spelet se ut? Kommer en plan b att komma in? Jag vet inte jag, det är svårt att förutspå Valentic. På gott och ont, antar jag. Själv hade jag i hemmamatchen mot Östersund velat se följande lag (som jag förstått det är Konwea avstängd):

Malmkvist - Durmaz, Sotte, Malmborg, Korkes - Agai, Brandeborn, Hellgren - Batan, Katourgi, Youssef

Och om Sotte fortfarande är skadad? Nä, då har jag fan ingen aning. Blir walk over en 3-0-förlust? Låter rätt kittlande faktiskt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Robin Öberg - 1 september 2013 21:37

Gabriel Awrohum slutar med fotbollen vid 21 års ålder för att plugga till läkare i Polen. Sedan ganska många år nu har det pratats om honom i Assyriska-kretsar. Det har pratats om den där unge vänsterbacken, men som alltid gått runt skadad när mandom...

Av Robin Öberg - 29 augusti 2013 21:17

Hade på Aftonbladets webb-tv-sändning för att halvt följa Champions League-lottningen (medan Nordsjälland och Elfsborg fajtades på tv). Simon Bank pratade på om en hel del, Premier League-Kalle likadant; bra så. Sen stod någon typ av programledare dä...

Av Robin Öberg - 29 augusti 2013 16:56

Hammarby är på besök i Södertälje och ska ställas mot Assyriska. Ett Assyriska utan Stefan Batan. Och ett Assyriska utan Kennedy, Besara och Haddad. Va fan är det här? Tre Assyriska-produkter (nåja, jag räknar den långe) är på andra sidan konstgräset...

Av Robin Öberg - 17 augusti 2013 05:20

Om ungefär åtta timmar drar Premier League-säsongen igång när Liverpool och Stoke drabbar samman. Fem ytterligare matcher klockan fyra och dagen avslutas med höjdpunkten: Swansea mot Manchester United.   Liverpool mot Stoke är förfesten alltså. E...

Av Robin Öberg - 15 augusti 2013 02:34

Det vi alla önskar att nybörjardomaren från ÖIS-Assyriska-matchen hade kommit ut och sagt till oss, det säger jag nu. Eller kanske är det den assisterande som ska göra det? Det är svårt att hålla isär de där två, faktiskt. Hur som helst, nu får ni de...

Ovido - Quiz & Flashcards