Alla inlägg den 17 augusti 2013

Av Robin Öberg - 17 augusti 2013 05:20

Om ungefär åtta timmar drar Premier League-säsongen igång när Liverpool och Stoke drabbar samman. Fem ytterligare matcher klockan fyra och dagen avslutas med höjdpunkten: Swansea mot Manchester United.


Liverpool mot Stoke är förfesten alltså. En intressant match av en enda anledning enligt mig: Hur ser Liverpool ut när Suarez inte är på banan? Dels för att kanske fortfarande blir såld, dels för att det är utan den stora stjärnan man kan se hur bra övriga är.


Swansea mot Manchester United, ja. Naturligtvis är det kittlande att se hur Moyes får ihop sitt nya lag; är Rooney med?; vilka kantspelare väljs?; hur kommer den gamle Ferdinand se ut? Och Swansea som verkligen lirar boll: Hur kommer de lyckas med det mot de regerande mästarna? Jag skulle även kunna fråga mig om van Persie gör mål, men nä, det är nog inga höga odds på att han gör det.


Så hur slutar Premier League? Jo, toppen ser nog ut så här:


1. Manchester United

Det här tipset görs mycket med hjärtat, kanske för mycket. När trupperna ses över är det tydligt att Chelsea, City och United har de bästa trupperna. City och United har de bästa anfallarna, City och Chelsea har de bästa mittfältarna, och United har de bästa försvararna. Målvaktspositionen är oviss, men tror att jag lutar åt Hart med en tånagel framför De Gea. Så om City nämns oftare här, varför tippar jag United i topp? En av anledningarna är att truppen är intakt, och har samtidigt saker kvar att hämta från förra året. Kantspelet var stundtals obefintligt då, och Vidic har faktiskt spelat väldigt lite senaste åren. Det största problemet är om Rooney försvinner. Rooney hade inte sin bästa säsong förra året, men producerade ändå tolv mål och tio assist i ligan. Om Rooney säljs ställs högre krav på Kagawa och Welbeck/Hernandez; är de bra nog? Tror det. Vidic får dock inte massa för många matcher, då blir det svårt.


2. Manchester City

City har en väldigt bred trupp, samtidigt som de har en spets. Silva och Agüero kan avgöra matcherna på egna hand från omklädningsrummet, känns det som. Den senare är den som dock inte får bli skadad, det märktes förra året. Visserligen är ersättare som Jovetic mer än kapabla att producera mål och assist, men ingen i City har riktigt det där extremt lilla extra som den lille argentinaren har. City har bredd överallt utom målvaktsposten (som knappast lär bli ett problem), men jag tror att en ny tränare tillsammans med ett gäng nya spelare blir för mycket att spela ihop i tid. Och hur acklimatiseras Navas, Jovetic och Negredo till engelsk fotboll? Den förstnämnde som gjort sig känd som mer än lite hemmakär. Precis som för United är det nog en mittback som allra helst inte ska gå sönder, nämligen Kompany.


3. Chelsea

Mourinho är tillbaka och nu ska titeln till London igen, sägs det. Chelsea har en väldigt bra trupp, dock med en del frågetecken. Hur bra kommer t ex Terry att vara i år? Bakom honom finns Luiz (inte direkt ett fan av honom), Cahill (hård, men inte särskilt bra?) och Ivanonic, och visst kan de räcka rätt bra också, men inte till toppen. Och i vilken form kommer Lampard vara? Om han spelar som förra säsongen, då blir Chelsea farliga, även om han inte längre spelar varje match (se bara på vad Giggs gjort vissa av de senaste säsongerna), men även utan honom är det inte extremt dåligt: Essien, Ramires och Mikel. Men även här känns det som att dessa spelare de senaste åren inte presterat på topp dag ut och dag in, frågan är om Mourinho kan ändra på det? En offensiv trio med Mata, Oscar och Hazard kan man inte klaga på, men kommer deras målchanser att förvaltas av Torres, Ba och Lukaku? Hm, det återstår att se. Hade jag varit Mourinho hade jag gått all-in på Lukaku, men något säger mig (och typ alla i hela fotbollsvärlden) att en ny anfallare snart lunkar in på Stamford Bridge. Återstår att se vem. En toppanfallare och chanserna till ligatiteln ökar väldigt mycket, skulle jag säga.


4. Tottenham

Jag gillar Tottenham redan sedan tidigare, men till i år har de nog tagit ett steg till, åtminstone på pappret. De har de senaste åren varit utan en bra striker, men nu har de äntligen hittat rätt tycker jag i Soldano. Mittfältet (åtminstone det centrala) har så många olika pjäser att coach AVB nog får huvudvärk av att tänka på det. Med Bale kvar i laget så blir det riktigt bra, utan honom så blir det betydligt jobbigare, för då finns Soldano som målskytt, men vem ska spela fram honom? Tottenham utan Bale (utan någon ny värvning) blir beroende av att Lennon ska springa ifrån sin gubbe på kanten och slå in bollen, då övriga centrala mittfältare inte är några offensiv genier direkt. Även försvaret har en del frågetecken, speciellt i det defensiva spelet för båda ytterbacksplatserna. Målvaktspositionen känns löjligt bra på något sätt. Utan Bale: Femma.


5. Arsenal

Arsenal ser rätt bra ut i år, men jag tror att mycket hänger på hur mycket Wilshere kan spela. Förutom honom är problemen som vanligt i backlinjen, men en del av den förklaringen ligger även runt mittfältet. Arteta som en sittande mittfältare fungerar bra i uppspels- och speluppbyggnadsfasen, men som bollvinnare är spanjoren ingen fantom direkt. Detta leder ofta till att försvaret måste välja mellan att stå kvar eller pressa högre upp, och så bra försvarare har inte Arsenal. Det leder till misstag. Inte särskilt imponerad av ytterbackarna heller. Till sin fördel har Arsenal en Cazorla och en snabb Walcott, men vet inte hur långt det räcker. Arsenals skattkista sägs vara full till bristningsgränsen, men utbudet motsvarar inte efterfrågan enligt Wenger. Hittar han rätt innan transfersfönstret stänger? En anfallare av Rooney-klass ändrar en hel del, men leder ändå knappast mer än till max (absolut max) en tredjeplats. Troligen fjärde. Utan Bale i Tottenham och med en skadefri Wilshere: Fyra. Utan Bale i Tottenham och en skadedrabbad Wilshere: Femma.


Resten? Äh, vem bryr sig? Liverpool halvfloppar nog igen (vet inte vad som räknas som flopp för Liverpool längre). Swansea charmant nia i fjol, i år kanske något kliv upp ytterligare, men inte många steg. Everton? Sexa i fjol, sjunker nog en del i år, men inte mycket... ska vi säga sjua? Bottenklubbarna har jag väldigt dålig koll på än, återkommer med mina geniala åsikter någon annan dag. Till dess: Njut inte av fotbollen imorrn, plågas med den. Lär dig härdas. Du kan behöva det om du någon gång börjar gilla Assyriska.

Ovido - Quiz & Flashcards